Jdi na obsah Jdi na menu

Na Le Mans nám prohlíželi záda

portrait.1.1299043800.jpegBlíží se konec cyklistické sezony, a jelikož cykloteam KPC StoraEnso stále oplývá energií a mladickým elánem je nutné někam vyrazit a zkusit ještě něco nepoznané. To nepoznané je již od jara v našem plánu a ten div se jmenuje Le Mans Šaratice. V této malé vísce těsně za Brnem pořádají cyklističtí fandové 24hodinový závod tříčlenných družstev na bicyklech.
Na rozdíl od ždírecké 24 hodinovky, kde jezdí každý sám na sebe, zde kmitá pouze jeden člen týmu a zbývající dva nabírají nové síly. Zdá se to lehčí akce, neboť je čas na odpočinek, ale z druhé strany je závod mnohem rychlejší a také je zde odpovědnost za celý tým, protože nikdo to nechce svým spolubojovníkům zkazit. Už dlouhou dobu před závodem jsme přemýšleli o taktice boje, až jsme nakonec vybrali variantu 15/II a ta zněla: ,,Vyrazíme a uvidíme!"
Na start se v sobotu 8. září postavilo 36 týmů, dokonce přijelo několik cyklistů z Maďarska. První kolo bylo pouze zahřívací, kdy v čele jeli borci na kostitřasech a my ostatní jsme jen sledovali jejich umění ze zadních pozic. No a pak to začalo na ostro. Jeden okruh měřil cca 13 km s převýšením 76 m. Už úvod ukázal, že to nebude jen taková projížďka. Zkusili jsme ze začátku střídat po 4 okruzích, ale během závodu s ubývajícími silami jsme výměnu zkracovali na tři a k ránu již na dva okruhy. Naštěstí nepršelo, ale foukal dost ostrý protivítr. Zvláště nebezpečné byly noční sjezdy v neosvětlených serpentinách, kdy se ve velké rychlosti najíždělo prakticky do tmy.
Za svítání se začalo ukazovat, že bychom mohli bojovat o místo na ,,bedně," a tak začalo hlídání soupeřů a vymýšleli jsme nejlepší taktiku do posledních okruhů. V boji o prvenství zůstali již pouze dva týmy. Proto na finiš nastoupil náš trumf Leoš Pradáč, který byl výborný v kopcích, a očividně z něho energie jen sršela. Nezklamal naše skrytá očekávání a mohutným nástupem soupeře ,,utrhl" a zvítězil na cílové pásce asi o 5 metrů, což je na 760 ujetých kilometrech opravdu dost těsný rozdíl. Následovaly gratulace a lehká oslava. Opravdu lehká, neboť 24hodinovka sebrala každému jezdci hodně sil.
Nesmíme zapomenout na náš tým ULTRA II ve složení Milan Stehno, Roman Novotný a Petr Denk, kteří obsadili parádní 3. místo. A na Vysočinu míří i další úspěch, kdy v mixech (2 muži a jedna žena společně v týmu) putovalo 1. a 3. místo do Žďáru nad Sázavou.
Na závěr ještě jedna perlička. Po závěrečném ceremoniálu se nás snažili různé profitýmy zlanařit do svých řad, objevovali se i arabští šejkové se svými petrodolary, výhodné smlouvy nabízeli, ale nás nezviklali. Dále zůstáváme mezi amatéry a budeme se snažit dál šířit slávu pilské cyklistiky.

Za StoraEnso ULTRA I
 
Leoš Pradáč
Luboš Plíhal
Jiří Fidler
 
Fotky: